KitKat от Япония – интересно шоколадово изживяване за вашите рецептори

KitKat от Япония – интересно шоколадово изживяване за вашите рецептори
23 август 2023

В Япония почти всичко може да бъде направено по-красиво, по-ярко и, нека си признаем, малко по-вкусно, отколкото където и да било другаде. И основното блокче KitKat не е по-различно. Макар да е вярно, че шоколадът е чудесен сувенир, който можете да вземете, където и да отидете, посетителите на Япония имат специален афинитет към KitKat. Всъщност някои казват, че ако обичате шоколад, особено шоколад KitKat, Япония е едно от най-добрите места за посещение. В Япония се предлагат около 300 различни вкуса KitKat, а всяка година се пускат нови лимитирани серии!

Защо Кит Кат са толкова популярни в Япония?

В Япония KitKat не са просто обикновени кафяви блокчета; те се предлагат в дъга от цветове и вкусове и се смята, че носят късмет. Първите японски бонбони Kit Kat са внесени в САЩ през 1973 г. от оригиналния производител Rowntree's. Около десетилетие по-късно швейцарската компания за храни и напитки Nestlé придобива продукта. В началото на 2000-те години японската компания започва да експериментира с различни вкусове.

Първият вкус на Kit Kat, разработен за Япония, е ягода. За първи път той се предлага в Хокайдо, където постепенно се превръща в нарицателно. В резултат на популярността им японският екип на Kit Kat провежда пазарно проучване и установява, че те се харесват както на местните и чуждестранните туристи, така и на местните жители. Вследствие на това откритие им хрумва блестящата идея да се насочат целенасочено към широката японска култура на подаряване на подаръци "омиаге". Omiyage е малък подарък или сувенир, който се подарява на семейството, приятелите или колегите след почивка. В резултат на това Нестле не само помогна за превръщането на Kit Kat в основен японски сувенир, но също така спомогна за засилване на чувството за връзка между сладкарските изделия и японския народ. Това насърчава компанията да произвежда различни разновидности, които да отговарят на нуждите на различните региони на Япония.

Освен това японският Kit Kat надминава очакванията във всяко отношение: предлага се в различни цветове и вкусове и понякога може да бъде неуловим като златен билет във фолио. Вкусовете непрекъснато се развиват и много от тях се произвеждат в малки количества. Смело може да се каже, че по онова време никой не е могъл да предвиди значителната роля, която Kit Kat ще започнат да играят в живота на японците - от вкусен подарък за близките, през изискано кулинарно преживяване, до символ на късмета за японския студент, който се явява на изпит. Така че, макар Япония да не е измислила известното сега шоколадово блокче, тя е превърнала сравнително обикновения Kit Kat в специално лакомство с безкрайни вкусови комбинации.

Кои са най-добрите японски вкусове на Kit Kat?
В Япония KitKat е доказал своята иновативност с разнообразни вкусове, включително ягода, портокал, пудинг, печен чай, саке и други! Има вкус за всеки, дори някои от тях са създадени специално за тези, които не обичат сладък шоколад. Също така има вкусове за изключително изтънчения японски вкус като морска сол, цитрусов лимон, ябълка, уасаби, лилав сладък картоф, маракуя, пъпеш и чийзкейк!
Може би има някои прилики с усещането и вкуса на KitKat, но това е всичко. Забравете, ако очаквате нещо, което дори бегло да напомня на обикновен шоколад.

За да си съставите собствено мнение, обаче, ще трябва да опитате! Kit Kat from Japan предлага разновидности на шоколадовите блокчета за всяко предпочитание, някои от които може да опитате още днес – само трябва да ги добавите в кошницата!